Mokymai pagal neformaliojo švietimo programas vietos bendruomenėms

Rengdami metinius DC koncepcijos įgyvendinimo priemonių planus, kuratoriai kartu su koordinacinėmis grupėmis analizavo konkrečius vietos bendruomenių mokymosi poreikius ir turimus išteklius bei galimybes juos tenkinti. Remdamiesi realiais poreikiais, DC kuratoriai atrinko po 2 savo vietos bendruomenei aktualiausias mokymų, kuriems realizuoti bus reikalingos neformaliojo švietimo paslaugos, temas. Remiantis kuratorių įvardintų neformaliojo švietimo temų sąrašu, buvo surengti mokymai pagal neformaliojo švietimo programas projekte dalyvaujančiose 27-iose kaimo vietovėse. Mokymai buvo skirti socialinės atskirties, socialinės rizikos ir specialiųjų poreikių asmenims (vaikams, jauniems žmonėms, suaugusiems), kiekvienas jų dalyvavo ne mažiau kaip 8 akad. val. trukmės neformaliojo švietimo programoje.
Pateikiame šių mokymų medžiagą.
1 temų grupė: motyvacijos, savo vertės stiprinimo, pozityvaus mąstymo, verslumo kompetencijų ugdymas
  • Mokymai „Motyvacijos stiprinimas“. Mokymų tikslas – ugdyti mokymų dalyvių pasitikėjimą savimi, lyderystės įgūdžius, motyvaciją, atsakomybę už savo gyvenimo kūrimą, siekiant sėkmingesnės jų integracijos į darbo rinką ir bendruomenę. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Kelias į aktyvią senatvę“. Mokymų tikslas – ugdyti dalyvių pasitikėjimą savimi, savo vertės pajautimą, motyvaciją aktyviai dalyvauti bendruomenės gyvenime, išreikšti save jos veikloje. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Kaip susirasti darbą?“. Mokymų tikslas – paskatinti gyventojus darbo paieškoms ar individualiai veiklai, paskatinti mokytis amatų. Mokymų metu pateikti konkretūs patarimai, kaip susirasti darbą, kokie pirmieji žingsniai, galimybės užsiimti namudine veikla ar pan. Dalyviai supažindinti su darbo paieškos ir įsidarbinimo galimybėmis, gyvenimo aprašymo rengimo ir pokalbio su darbdaviu reikalavimais, darbo pasiūlos internetiniais tinklalapiais ar kitomis galimybėmis ir kt. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Verslumo vystymas, integracija į darbo rinką, gyvenimo kokybės gerinimas“, skirti jaunimui (vyresniųjų klasių mokiniams). Mokymų tikslas – padėti jaunuoliams lengviau integruotis į bendruomenę, darbo rinką, įgyti žinių apie įsidarbinimo galimybes ir tam reikalingos motyvacijos. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Streso valdymas ir pozityvus mąstymas“. Mokymų tikslas – ugdyti mokymų dalyvių pasitikėjimą savimi, supažindinti su streso valdymo ir atsipalaidavimo būdais, paskatinti spręsti sunkumus, su kuriais susiduria, pozityviai, kurti savo veiklos galimybes. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
2 temų grupė: tėvų ir vaikų santykiai, vaikų ugdymas
  • Mokymai „Kūrybinga vaikystė“. Mokymų tikslas – suteikti tėvams galimybę įgyti žinių apie gabių vaikų ugdymą ir gabumų atpažinimą, atskleisti gabių vaikų elgsenos ypatybes. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Vaikų auklėjimo sunkumai ir pagalbos būdai“, skirti tėvams, auginantiems mažamečius (ypač – ikimokyklinio ir pradinio ugdymo amžiaus) vaikus. Mokymų tikslai – suteikti žinių apie šio amžiaus vaikų vystymosi ir elgesio ypatumus. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai apie vaikų ir tėvų santykius. Mokymų tikslas – ugdyti kartų tarpusavio supratimą, padedant dalyviams pažinti įvairių vaiko ir jauno žmogaus raidos tarpsnių ypatumus, atrandant būdus konstruktyviam konfliktų sprendimui bei sklandesniam bendravimui ir bendradarbiavimui. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Vaiko ugdymas: kaip jame dalyvauja šeima ir mokykla?“. Mokymų tikslas – padėti dalyviams atrasti būdus, kaip kurti darnius tėvų ir vaikų santykius šeimoje, kaip spręsti problemas, taip pat išaiškinti, kokios pagalbos tėvai gali sulaukti iš ugdymo įstaigų ir kitų tarnybų. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Edukacinė veikla „Žaidimų grupė savivertei kelti“. Šio užsiėmimo tikslas – dirbant grupėje ugdyti socialinius, bendravimo, bendradarbiavimo įgūdžius, skatinti tėvų ir vaikų tarpusavio bendravimą, tuo pačiu skatinant saviraišką, ugdant jų savo vertės pajautimą. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
3 temų grupė: savęs pažinimo, sąmoningumo, bendravimo įgūdžių ugdymas
  • Priklausomybių prevencijos mokymai. Mokymų tikslas – ugdyti dalyvių sąmoningumą ir motyvaciją apsisaugoti nuo gresiančių priklausomybių, paskatinti su jomis kovoti, atrasti būdus, kaip elgtis ir į ką kreiptis pagalbos, jei artimoje aplinkoje yra priklausomybių turinčių asmenų. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Alkoholio, tabako ir kitų psichiką veikiančių medžiagų vartojimo pirminės prevencijos mokymai, skirti mokiniams, jų tėvams. Mokymų tikslas – ugdyti mokymų dalyvių sąmoningumą ir motyvaciją saugoti sveikatą, ugdyti gebėjimus atsispirti ir nepradėti eksperimentuoti ar vartoti narkotinių ar psichotropinių medžiagų. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.  Skaitykite arba atsisiųskite atmintinę „Narkomanijos prevencija“.  Skaitykite arba atsisiųskite atmintinę „Kaip atpažinti narkomaną“.
  • Mokymai „Savęs pažinimas“, skirti mokyklinio amžiaus jaunimui. Mokymų tikslai – padėti dalyviams geriau suprasti save, savo poreikius ir siekius, paskatinti spręsti kylančius sunkumus, aktyviau veikti bendruomenėje. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Seminaras „Jaunimo lytinis ugdymas: pažink save“, skirtas vyresnio amžiaus vaikams, jaunimui (14-18 metų). Mokymų tikslas – ugdyti dalyvių sąmoningumą apie savo lytiškumą, ypač atkreipiant dėmesį į ankstyvus lytinius santykius fiziniu, psichologiniu, socialiniu aspektais, jų pasekmes; rizikingos elgsenos pasekmes; šeimos sampratą ir funkcijas. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Bendravimo ir lyderystės įgūdžių mokymai, skirti jaunimui. Mokymų tikslas – padėti dalyviams ugdyti bendravimo įgūdžius, paskatinti aktyviau veikti bendruomenėje, įgyvendinti savo idėjas joje. Atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Streso valdymas. Konfliktai ir jų sprendimų būdai“, skirtas vaikams. Mokymų tikslas – suteikti dalyviams gebėjimų spręsti konfliktus konstruktyviai, pagerinti bendravimo įgūdžius. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Bendravimo menas“. Mokymų tikslas – padėti dalyviams mokytis išklausyti kitą žmogų, gerbti priešingą nuomonę, pažiūras, įsitikinimus, spręsti konfliktus konstruktyviai. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Streso valdymas, bendravimas šeimoje“. Mokymų tikslas – ugdyti bendravimo ir bendradarbiavimo šeimoje įgūdžius, gebėjimą spręsti konfliktus, tokiu būdu stiprinant šeimos gerovę. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
4 temų grupė: sveikatos, kūno priežiūra, sveikos gyvensenos skatinimas
  • Mokymai „Grožis ir sveikata“. Mokymų tikslas – supažindinti mokymų dalyvius su paprastomis, namų sąlygomis lengvai prieinamomis ar pasigaminamomis plaukų, odos priežiūros priemonėmis, taip pat su taisyklingos mitybos, sveikos gyvensenos, įvaizdžio formavimo principais. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Kaip išlikti sveikam ir energingam“. Mokymų tikslas – ugdyti dalyvių pasitikėjimą savimi ir motyvaciją rūpintis savo sveikata, suteikti jiems žinių apie sveikatos stiprinimo natūraliomis priemonėmis būdus, sveikos gyvensenos principus. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Sveikos gyvensenos ir ligonių slaugos namuose mokymai. Mokymų tikslas – supažindinti dalyvius su sveikos gyvensenos ypatumais ir paskatinti rūpintis savo sveikata, ugdyti ligonių slaugos namuose gebėjimus. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Šokio, judesio ir muzikos terapija“. Mokymų tikslas – padėti dalyviams pažinti savo kūną, fizinius poreikius, paskatinti saugoti savo sveikatą ne tik naudojantis tradicine medicina, bet ir būnant fiziškai aktyviam. Atsisiųskite medžiagą „Šokio-judesio terapijos galimybės“.  Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą „Šokio-judesio terapija“.
  • Mokymai „Vaistiniai augalai, jų gydomoji galia“. Mokymų tikslas – padėti mokymų dalyviams įgyti žinių apie vaistinius augalus, jų rinkimą ir laikymą, paskatinti jų naudojimą, sveikos gyvensenos principų laikymąsi. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
5 temų grupė: namo, sodo priežiūra
  • Mokymai „Nuosavas namas. Remontas, šildymas, naujausios technologijos“. Mokymų tikslas – supažindinti su naujausiomis namo priežiūros, remonto, priežiūros technologijomis, padedančiomis ekonomiškai eksploatuoti nuosavus namus. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Kaimo sodybos apželdinimas, aplinkos ir sodo priežiūra“. Mokymų tikslas – supažindinti dalyvius su sodybos, jos aplinkos, sodo priežiūros būdais ir galimybėmis, naujovėmis šioje srityje. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
6 temų grupė: teisinis ir ekonominis raštingumas
  • Mokymai „Teisiniai aspektai kasdieniniame gyvenime“. Mokymų tikslas – padėti mokymų dalyviams įgyti žinių ir supratimą apie pirkimų – pardavimų sandorius, žemės įsigijimo, pardavimo, testamento sudarymo, paveldėjimo klausimus, taip pat aptarti jiems kylančius kitus klausimus šia tema. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.
  • Mokymai „Finansinis švietimas“. Mokymų tikslas – padėti mokymų dalyviams įgyti žinių apie jų teises ir pareigas, susijusias su paskolomis, ugdyti gebėjimą sėkmingai planuoti šeimos biudžetą ir išlaidas. Skaitykite arba atsisiųskite medžiagą.

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 komentarai (-ų):