Naudingos nuorodos norintiems organizuoti savanorišką veiklą


Savanoriška veikla – tai savanorio neatlyginamai atliekama visuomenei naudinga veikla, kurios sąlygos nustatomos savanorio ir šios veiklos organizatoriaus susitarimu.
Pagrindiniai teisės aktai
Savanorišką veiklą reglamentuoja Lietuvos Respublikos savanoriškos veiklos įstatymas.
Savanoriškos veiklos išlaidos kompensuojamos remiantis Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu dėl savanoriškos veiklos išlaidų kompensavimo sąlygų ir tvarkos aprašo patvirtinimo ir jo pakeitimu.  Žinoma, jei savanoriškos veiklos organizavimas vykdomas ir finansuojamas pagal kokią nors programą (pavyzdžiui, Jaunimo savanoriška tarnyba, Europos savanorių tarnyba), papildomai taikomos ir tos konkrečios programos nuostatos.

Metodiniai leidiniai ir rekomendacijos
„Būk savanoris – keisk pasaulį. Tavo savanorystės kelrodis“
(Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje užsakymu sukūrė Neringa Kurapkaitienė, Monika Kėžaitė-Jakniūnienė)
Leidinyje aptariama, kas tai yra savanorystė, kokios yra galimos jos formos, kaip savanoriauti gali įvairaus amžiaus žmonės bei ką ji gali duoti savanoriui; čia rasite ir savanorystės dienoraščio pavyzdį, kitų refleksijos ir įsivertinimo įrankių.
Nors leidinys skirtas norintiems savanoriauti žmonėms, jis labai naudingas ir organizacijoms, norinčioms geriau suprasti savanoriškos veiklos principus ir subtilybes.

Duomenų bazės
http://buksavanoriu.lt (administruoja VšĮ „Actio Catholica Patria“) – savanorių ir organizacijų duomenų bazė: čia galite paskelbti savo organizacijos aprašymą, gauti informacijos ir pagalbos dirbant su savanoriais.
http://www.cv.lt/savanoryste – savanorių ir organizacijų duomenų bazė.

Savanoriškos veiklos išlaidų finansavimo galimybės „Jaunimo savanoriška tarnyba“ – projektas, skirtas nedirbantiems ir nesimokantiems jauniems (16–29 m.) žmonėms.
Savanoriaujama 3 arba 6 mėnesius, 20 valandų per savaitę.
Įgyvendinama pagal Nacionalinę jaunimo savanoriškos veiklos programą.

Tarptautinės galimybės
Europos savanorių tarnyba – Europos Komisijos programos „Erasmus+“ dalis.
Jaunų žmonių tarptautinės savanorystės projektai, kuriais siekiama ugdyti jų pilietiškumą, solidarumo jausmą, skatinti kitų kultūrų pažinimą, stiprinti tarpusavio supratimą ir toleranciją.
Trukmė nuo 14 dienų iki 12 mėn., savanorių amžius 17-30 m.

Daugiau organizacijų, siūlančių įvairias galimybes Europoje ir visame pasaulyje – savanoriškų tarnybų organizacijų asociacijos svetainę www.avso.org.
Metodinis leidinys norintiems organizuoti tarptautinę savanorišką tarnybą savo organizacijoje „T-kit: Tarptautinė savanoriška tarnyba“.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą